Меню
Профил
Език

Продукти

Вижте всички статии

Баня със стени от гипскартон и вградени смесители ?

Баня със стени от гипскартон и вградени смесители ?

         Ремонт или изграждане на нова баня по технологията на сухото строителство, може да бъде един много организиран процес с кратки срокове на изпълнение и краен резултат, отговарящ на всички изисквания, както индивидуални, така и технически. Всеки, който започва ремонт в обитаемо жилище, иска той да приключи час по-скоро!. Сухото строителство е един от начините да се постигнат по- къси срокове за ремонт на баня.

 

         Мокрите процеси, свързани с изправянето на стени с хоросанова мазилка, се заместват с изграждане на стени от два слоя влагоустойчив гипскартон, на усилена метална конструкция. Важното за надеждното полагане на плочките е изпълнението точно на тези две технически изисквания - два слоя влагоустойчив гипскартон и услилена метална скара. Други видове монтажи, като лепене с лепило, нестабилна метална скара или един слой гипскартон, са предпоставка за ненадеждно залепване на стенните плочки, отлепване на гипскартона ( основата на плочките)  и впоследствие напукване на ъгловите вертиклани фуги, и на самите плочки. 

 

       Важен положителен резултат вследствие изграждането на баня със стени от гипскартон, е възможността да се "изправи" помещението геометрично- вертикални стени с прави ъгли помежду си.  Крайният резултат от успоредността на стените е, че можете да подредите подовите плочки на право редене, без да се получават  малки парчета плочки, с неправилна форма. Това може да се случи, когато отклоненията ( кривините ) са в допуск позволяващ след корекцята да не се отнеме много от използваемата площ в банята, където всеки сантиметър е от значение. В малките панелни бани, това геометрично изправяне може да се постигне визуално с корекция само на част от стените, тъй като самото помещение е достатъчно малко, и не е удачно да се смалява още.  В някои случаи е достатъчно щранговата ниша, която най-често е от странни бетонови или гипсови плоскости, да се изгради от гипскартон, включвайки в това число и монтаж на структурата за вграденото казанче, и така да се постигнат корекции на размерите, необходими за постигането на визуално "права" баня.

 

     Всички монтажи на изводи за смесители, на вече изградените стени от гипскартон, се извършва посредством необходимите за случая стенни колена, универсален комплект за батерия или преходи за гипскартон. Използването на правилните фитинги с включена планка в комплекта е важно, тъй като се постига надеждно фиксиране, което е от голямо значение, за окончателния монтаж на смесител или захранващ спирателен кран за стоящ смесител.

 

     Когато става въпрос за монтаж на вградени смесители в стена, сухо строителство, то тогава е необходимо да се използват универсални тела за вграждане- при различните производители са с различно наименование. За вградени смесители Grohe се използват универсални вградени тела Rapido T, за вградени термостати, Rapido E за едноръкохваткови смесители и Rapido C за вградени вентили и дву или трипътни превключватели. За вградени смесители Ideal Standard се използва универсален комплект за вграждане Easy Box. За вградени смесители Kludi се използва вградена универсална част Kludi Flexx Boxx. Hansgrohe използват вградена част IBox universal. Всички универсални тела за вграждане, имат включени в комплекта, опори за монтаж в суха или монолитна стена, като монтажа е значително улеснен с точка за нивелиране.

         Удобството и различното при смесителите за вграждане е, че можете да избирате на практика всичко - ръчно смесване на водата или термостат за вграждане, място за монтаж, височина и позиция, ляво- дясно, това да има ли ръчен душ и чучур за вграждане, къде да бъде душ питата - стенен монтаж с рамо от стената, монтаж на тавана с рамо или вградена душ пита в таван. Отделно самите душ пити се разделят на такива с една, две или повече фукции, каскадни душ пити.Ръчният душ от своя страна също има "гъвкав" монтаж - захранващо стенно коляно/ закачалка, две в едно, или захранващо стенно коляно и закачалка, отделно. При стенното коляно две в едно, там където е захранен ръчния душ, там се и окачва.  

        Смесителят за вграждане може да бъде за монтаж над мивка в баня, за душ и за душ/ вана, като смесителите за душ успешно се използват за функция биде, монтирани до тоалетната чиния с подвижен душ с клапа. Ако душ зоната е добре уплътнена, така че останалата част от помещението да е защитена от водата, може да се изгради индивидуална вградена инсталация с вградени хидромасажни дюзи, като мястото за монтаж на дюзите може да е съобразено с всеки индивидуален проект. При вградени инсталации с повече от два консуматора на смесена вода, е необходимо да се монтира превключвател отговарящ на точките за захранване- дву, три или четирипътен превклювател. 

 

 

    Когато избраният смесител за вграждане е без отделно тяло за вграждане, под формата на кутия,  изискването за укрепване е също толкова важно, само че начинът е различен- в процеса на изграждане на стената, тръбния път се фиксира към металната скара, така че смесителят като цяло да бъде неподвижен.

 

    Следващата стъпка- хидроизолация на банята, като значимност се подрежда на едно ниво с монтажа на скарата и гипскартона! Ако не се положи цялостна хидроизолация по стените, с ленти по вертикалните и хоризонтални ъгли, риска от намокряне на гипскартона е реална и нежелателна! Едно или двукомпонентна, хидроизолацията за баня се полага на две или три ръце, като между всяко нанасяне е необходимо време за изсъхване на основата. Важен момент от етапа за предпазване на гипскартона от намокряне е всички изводи, като стенни колена 1/2', извод Ф110, извод Ф50 и около вградените части, да се обмажат с лента и хидроизолация. 

     Здраво укрепена метална конструкция с двуслоен влагоустойчив гипскартон, хидроизоиран с ленти по ъглите, е стабилна основа за следващия етап - лепене на плочки. При правилен монтаж, разхода на лепило е на долната граница, спрямо разходната норма на производителя. Използването на гъвкаво лепило е предимство, тъй като е с по голямо отворено време за работа и запазава еластичните си качества във времето. Еластичните фугиращи смеси покриват изискванията за линейни разширения и водоплътност при монтаж на плочки върху основа от гипскартон.

 

 

    Вградените смесители не само променят визията на банята, но и като добавена стойност при избор на вграден душ, получавате повече пространство, малко, но за душ зоната е от значение, и не на последно място, по-лесно почистване. Поддръжката и сервизирането на един вграден смесител не е по различно от един смесител за стенен монтаж.

    

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари