Меню
Профил
Език

Продукти

Вижте всички статии

Моноблок или конзолна тоалетна чиния ?

Моноблок или конзолна тоалетна чиния ?

                За различните предпочитания има различни решения! Тоалетната чиния претърпява различни визуални и функционални промени през годините, като резултатът е един съвременен продукт, отговарящ и на  най-високите изисквания за качество и дизайн. Ако в миналото тоалетната чиния е трябвало да отговаря на условието, преди всичко да може се използва по предназначение, то днес тоалетната чиния е част от обзавеждането на всяка баня, и включена в портфилиото на всички утвърдени производители на санитарни изделия, е обгрижвана от вниманието на дизайнери и технолози.

            Що е то моноблок? Комплект от стояща върху пода тоалетна чиния, тоалетно казанче поставено върху нея на място специално изработено за целта, и капак със седалка. Монтирани едно към друго, тоалетното казанче и тоалетната чиния се превръщат в един работещ механизъм, допълвайки се стилно и функционално. Сериите и моделите предлагат голямо разнообразие от стилове и форми- квадратни, овални, къса проекция, плътно прилепнал до стената а също така с различни видове на обливане на вътрешната част на тоалетната чиния. 

           Основната функция на комплекта за wc, тип моноблок е поддържане на чиста и безмикробна вътрешна част на тоалетната чиния без усилие, постигната благодарение на технологията Aquablade патентована от  Ideal Standard или благодарение на технологията без ръб внедрена в продуктите на голяма част от производителите, като при различните марки е с различни имена - Rimless, Rimfree, Direct Flush, Open Ring. Целта на всички нови системи за измиване е обливането да покрива по-голяма част от вътрешността на тоалетната чиния- цел постигната чрез премахване на добре познатият ни надвиснал ръб по цялата дъга, под който трудно достига вода до предната част, вследствие на което се образува зона без обливане с вода. При тоалетните чинии без ръб, водната струя облива и почиства цялата вътрешна част, без следи от замърсяване.  

 

         Хигиена в банята се поддържа ежедневно, навсякъде- около мивката, в душ зоната, около тоалетната чиния, и колкото по лесно се прави това всеки ден, толкова по-добре. Принос в ежедневната поддръжка има и външния дизайн на стоящата тоалетна чиния, като неразделна част от всеки моноблок, а именно стъпката към пода с равни и гладки стени на керамиката, без гънки и релеф, където може да се задържи вода. По-лесна за почистване е и тоалетната чиния около пантите на капака, с функцията Easy Take Off, при която само с едно движение, той може лесно да се демонтира, да се почисти и след това отново с едно движение да се монтира.  

       Присъствието на моноблок, като елемент от обзавеждането на банята, е важно и се отразява на цялостната идея за стил и дизайн.  Със заоблени или кубични форми на тоалетните чинии и тоалетните казанчета, съчетани в комплект, създават усещането за надеждност и сигурност, като при някои модели с плътно прилепване към стената, при които няма видими тръбни връзки, визията определя високо ниво за останалата част от озавеждането за баня. В тъсене на най-изчистената линия, тоалетните казанчета се захранват с вода чрез монтирано на дъното пълнещо устройство, като по този начин видимите меки връзки остават в историята. Без значение дали една канализация е изградена за странично или долно оттичане, тоалетната чиния с универсално оттичане е решение и в двата случая. Универсално е защото, при моноблок за монтаж плътно до стена, само с един подходящ преход, може да се направи връзка към оставен извод ф110 в пода, без тази връзка да е видима.

       Какво трябва да знаем за монтирането на моноблок: необходимо е спазването на размерите в монтажните схеми, където са посочени отстоянията на изводите за чиста и мръсна вода от готов под, нещо особенно важно в случаите, когато решението за окончателната визия е казанчето да е плътно до стената зад него. При правилно оставени изводи, не се налага изполването на мека връзка за отходната вода, което е от голямо значение за безпроблемната всекидневна експлоатация. Всеки един монтаж е различен, но е добре да се знае, че когато тоалетната чиния от комплекта е за плътно прилепване, основата където трябва да стъпи е добре да е хоризонтална, с цел и горния край на казанчето също да е прилепнало до стената. Ако монтирате моноблок върху под с наклон към подов сифон, то очаквайте горният ръб на казанчето да не е прилепнал плътно до стената.

        Конзолната или наричана още висяща тоалетна чиния, доскоро определяна от някои клиенти, като "рискова покупка", все по-често  присъства в обзавеждането на банята. Структура с вградено казанче е гъвкаво решение за изграждане на санитарен възел с уникална визия и стил. Основният въпрос за поддръжката и сервизирането, решен чрез пълен достъп през отвора на бутона- активатор, премахва всички притеснения свързани с това " дали ще се кърти ако нещо се развали". Основните части, пълнещо и изпразващо устройство на тоалетното казанче, могат да се подменят  лесно и бързо, операция идентична с подмяната на резервни части при тоалетно казанче от wc комплект, тип моноблок.

      Висяща тоалетна чиния? Закрепена конзолно, чрез монтажни шпилки към метална рамка скрита в стената, тоалетната чиния не опира на пода, създавайки илюзия, че наистина виси. Носещата структура с вграденото казанче, може да се монтира пред масивна стена от тухла или бетон, като крайният резултат, е облепена  със стенни плочки кутия с размерите на самата рамка, сливаща се цветово с останалите стенни плочки или в цвят подчертаващ формата и присъствието си. За успешно реализиран, скрит монтаж, може да се говори, когато носещата структура се вгради в съществуваща щрангова ниша, така че при монтирането на тоалетната, тя да отнема възможно най малко място. В тези случаи се спестява място равно на дебелината на тоалетното казанче, или около 15- 17 см. 

     Конзолните тоалетни чинии се разделят на два модела, по критерий начин на монтаж- напълно скрит монтаж, без видими странични отвори, и на такива с видими крепежи. По критерий система на обливане, подобно на wc комплектите тип моноблок, моделите са без ръб, със затворен ринг, със система на обливане Aquablade на Ideal Standard, наложила се като еталон за чистота а също и със система на обливане Triple Vortex Flush на Grohe. В отговор на повишеното търсене, голяма част от производителите на санитарен порцелан, предлагат конзолни тоалетни чинии с вградена бидетна арматура, освен при системи на обливане със затворена дъга, то и при конзолни тоалетни чинии без ръб. С цел повишаване нивото на хигиената, глазурата може да бъде покрита с допълнително покритие, което предотвратява задържането на мръсотия и улеснява измиването. При Grohe покритието се нарича Pureguard и се предлага, като опция при среден и висок клас продукти.

       Изпитани при заводски тестове с тежест 400 кг, конзолните тоалетни чинии имат усилена структура и отговарят на всички тестове за якост и надежност. Много често визията е водеща при избор на тоалетна чиния, било тя конзолна или стояща, особенно ако се търси вписване в общия стил на помещението. Базови като стил и цена, без това да се отразява на качеството, са моделите с технологично оформление в предната част и видима дъга в долната си част, която всъщност образува водния затвор и е от основно значение за функционирането на всяка една тоалетна чинии.  Овалните и квадратни са дизайнерски оформени модели, но също имат такава технологична дъга в долния си край, която остава скрита или едва забележима зад допълнителната стена от керамика, оформяща окончателната визия.

       Висящите тоалетни чинии се разделят и по критерии размер- за стандартен се приема 52-54 см, а за компактен размер 48 см, като последните са подходящи за монтаж в малки помещения, предлагайки същия комфорт, като стандартните, но с  4- 5 см по-къса проекция, от стената до най-издадената част. 

       Независимо какво е решението за даден проект, моноблок или конзолна тоалетна чиния, и в двата случая може да се постигне висока функционалност, покриваща всички индивидуални изисквания.  В единия случай акцентът е върху класическото присъствие с масивни и обемни форми от бял порцелан, а в другия е налице комбинативно решение променящо не само санитарния възел, като визия, но и отразяващо се на общата подредба в банята и предоставящо възможност за реализиране на различни дизайнерски идеи.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари