Меню
Профил
Език

Продукти

Вижте всички статии

Монтаж на структура за вграждане Grohe Rapid SL

Монтаж на структура за вграждане Grohe Rapid SL

       Структура за вграждане за WC, Grohe Rapid SL е едно от най-популярните решения за монтаж на конзолна тоалетна чиния. Доказало се през годините със своя лесен монтаж, както на рамката, така и на бутона, вграденото казанче Grohe, заслужено заема своето място в банята на все повече български семейства. Ценовата политика на компанията за предлагане на постоянни промоционални предложения на продукти Grohe за обзавеждане на баня, сред които е и структура за вграждане Rapid SL, оказва съществено влияние за това, Grohe да е предпочитания избор със своята изгодна цена на комплектите 3 в 1 - структура, крепежи и бутон. Не на последно място е и факта, че за всички вградени казанчета Grohe произведени след 01.03.2013 г. , гаранцията е 10 години.

 

 

     Какво предлага всъщност структура за вграждане Grohe- изработка, окомплектовка и начини на монтаж. Прахово боядисана рамка със ширина 500 мм, възможност за регулиране на височината при различни подови замазки, като крайната височина на рамката от готов под е 1130 мм. В случаите на монтаж, когато структурата се облича следвайки контура на рамката, за окончателна височина от готов под, трябва да се добави облицовка от два слоя влагоустойчив гипскартон, лепило и плочки, което в най-честия случай е 35 мм. Рамката се фиксира към пода и стената, посредством крепежи, включени в опаковката. Крепежите за фиксиране към стена 3855800М, изработени от високоустойчив материал, отливка под формата на пета с легло за шпилка с метрична резба и накатка, позволяват прецизно нивелиране само с една отверка или винтоверт и покриват отдалеченост от стената от 130 до 230 мм. При по-голяма отдалеченост от стената, оригиналните крепежи могат да се използват, чрез удължаване на шпилките със дълга гайка, запазвайки лесния реглаж за нивелиране с отверка.

 

      Пластмасовият контейнер GD2, с вместимост 6- 9 литра е с фабрична настройка за промиване 3 - 6 литра, може да бъде захранен със чиста вода през страничен или задно разположен отвор. Окомплектовката включва ъглов кран с фиксираща планка за бърз монтаж към един от двата отвора предвидени  за захранване. Изолацията против конденз обгръща целия контейнер и не оставя и най-малко съмнение за източник на влага след вграждане. Друг важен елемент е пълнещото устройство, разработка на Grohe в посока безшумно пълнене и лесен монтаж и демонтаж, без инструменти. Следвайки своята политика за съвместимост, Grohe предлага възможност за реновиране на изпускащо и пълнещо устройство на монтирани по-стари модели структури с механични бутони- демонтира се старото изпразващо устройство и на негово място се монтира ново, с пневматичен механизъм, позволявайки монтирането и на нов бутон. 

 

 

     Казанчето GD2 предлага и още опции, свързани с различните модели конзолни тоалетно чинии. Когато към структура Rapid SL  се монтира конзолна тоалетна чиния Grohe без ринг, промиването и високото ниво на хигиена са гарантирани, без капки извън тоалетната чиния, но когато тоалетната чиния е  на друг производител, и при промиването има пръски вода извън тоалетната, трябва да се намали силата на водата. Това е изпълнимо по два начина при Grohe Rapid SL- чрез поставяне на редуктор, във формата на втулка, под изпускащото устройство без да се подменя основата, или монтиране на нова основа на пълнещото устройство с редуктор на струята 42593000, с възможност за ръчно регулиране през ревизионния отвор на бутона, без да е необходимо демонтиране на пълнещото устройство. 

 

 

 

        Ревизионната кутия за закрепване на бутона, може да се монтира хоризонтално или вертикално без да са необходими инструменти. Бутоните от своя страна също могат да се монтират хоризонтално или вертикално, като при моделите с квадратни контактни зони, логото Grohe поставено по подразбиране  за вертикален монтаж, може да се "завърти", така че да се позиционира хоризонтално и да се чете правилно и при хоризонтален монтаж. Структура Grohe Rapid SL може да се комбинира с два вида бутони - добре познатите Skate Cosmopilitan, Skate Air, Arena Cosmopolitan, Nova Cosmopolitan, с размер 156 х 197 мм, и модели Skate Cosmopolitan S, Nova Cosmopolitan S, Arena Cosmopolitan S, Skate Air S,  с размер 130 х 172 мм. Монтаж на бутони "S" към структура Rapid SL е възможен само при първоначално вграждане, чрез закупуване на ревизионна кутия за малки "S" бутони Grohe.

 

        Структура за вграждане Grohe може да бъде монтирана пред тухлена или бетонна стена, в стена преградна стена тип сухо строителство, или в ъгъл, посредством комплект за ъглов монтаж Grohe. При всички видове монтаж е необходимо надеждно да се укрепи рамката към стената и пода, като различните основи изискват подходящи крепежи. Включените в комплекта крепежи осигуряват качествен монтаж в бетон и здрави тухлени стени, но често се случва тухлите и мазилката да са ронливи и използането на химически анкери е наложително. Основата на пода също е от значение за захващането на петите на рамката.

    При съвременното строителство, апартаментите се предават на шпакловка и мазилка по стените и подова замазка във всички помещения, което е основа за бързи довършителни дейности и монтаж на оборудване, но само ако собственика не предприеме действия по промяна на разположението на водопроводни и канализационни изводи, промяна на електро инсталация и други. В мокрите помещения, ако не е изпълнено индивидуално изискване, по подразбиране изводите за душ, мивка и тоалетна чиния са изградени по стандарт за актуване. В нашия случай, изводите са за моноблок- тръба Ф110 за отходната вода и 1/2 извод за чистата вода. Използването на канализационния извод Ф110, без корекция е изпълнимо при положение, че няма възможност за такава корекция, или когато положението на рамката и отстоянието й от мивка и душ зона, е в рамките на допустимото за комфорт и функционалност при ежедневна употреба.

      Фиксирането на структура за вграждане Grohe Rapid SL към пода, в такава ситуация е обвързана с проверка на трасето на тръбен път Ф50, който се намира под подовата замазка и винаги е в непосредствена близост до вертикалния щранг, и е важно да не се пробие тръбата с рапробиването на отвори за дюбелите. От Grohe имат готово решение за гъвкав монтаж, без фиксиране в пода- крепежи 3873300, които позволяват фиксиране към петата или към рамката. Допустимо е, когато няма как да се определи трасето, да се изкърти подовата замазка в този участък, и рамката да се фиксира към бетонната плоча, избягвайки тръбния път на канализацията или друг тръбен път пуснат по пода. При такъв подход, ако подовата замазка да е по-голяма от обхвата на краката, ще бъде необходимо удължаване на рамката посредством удължител за Grohe Rapid SL 38629000.

   При вече подготвени зони за укрепване към стена и под, следва свързването към канализацията и захранването на казанчето с чиста вода. За надеждна връзка и сигурно отвеждане на отпадните води, без съмнение за последваща влага или теч след "затварянето" на структурата с гипскартон, използването на качествени фитинги Ф110 е повече от задължително. Включеното в комплекта за първоначална инсталация черно коляно Ф90, е изработено, така че да се закопчае за рамката, посредством скоба, осигурявайки коляното за завършващия монтаж на конзолната тоалетна чиния.  Посредсвом преход Ф90х110, включен в комплекта, се осъществява връзката към канализационните фитинги Ф110. Тук е мястото да се каже, че има ситуации, при които монтаж със черното коляно от комплекта не е възможен, поради прекалена близост на рамката до вертикалния щранг. В такава ситуация, монтаж е възможен с директна права връзка Grohe 42766000, която също има място за закопчаване към рамката. Както и да се монтира структура Grohe , с права връзка или коляно Grohe, от особенна важност е канализационните фитинги, така да са свързани, че да стоят на правилното място за закопчаване, свободно, без напрежение, така че челото на канализационния фитинг Grohe да следва равнината на рамката, вертикално и хоризонтално.

       Захранването на казанчето със чиста вода е следващият важен етап от монтажа на структура за вгрaждане Grohe.За надеждна и сигурна връзка, използването на услугите на  квалифициран инсталатор е препоръчително. Водопроводната инсталация, доставяща вода до казанчето за вграждане Grohe, следва да бъде изпълнена от полипропилен за полидифузно запояване или тръба с прес фитинг, с връзка към ъгловия кран посредством преход с метална резба и резбови уплътнител. Всички свързвания с холендрова гайка или направо с мека връзка, имат потенциал за бъдещи течове, при вече завършена баня, когато достъпът до проблемната връзка, ще е значително затруднен. При изградена вече връзка за чиста вода до казанчето, проверката за течове на спойките и връзката с крана е задължителна. За избягване на шум от хидравлични удари, тръбния път е редно да се укрепи и облече в топлоизплация, за избягване и на влага от конденз.

    

    

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари